The Spring 2018 issue of Context offers a few interesting perspectives in the broad and complex topic of housing. 

Special Offer
for AIA Philadelphia Members

Architectural Record is offering AIA Philadelphia Members the chance to continue their subscription for a special rate of $49 for a full year. To view the offer and continue your subscription, click here.

June 29, 2015
|
Member News

Ballinger wins the 2015 IIDA “Best of Year” Award for the George Washington University Science & Engineering Hall

By Jonathan Struthers

From a pool of 38 projects submitted by 18 firms, Ballinger won the 2015 IIDA “Best of Year” Award for its interior design work on the George Washington University Science & Engineering Hall. The award recognizes outstanding built work designed by IIDA members in PA, NJ and DE.
The new 500,000 sf, eight-story Science & Engineering Hall (SEH) is the focal point of George Washington University’s expanding research emphasis, and transforms the institution’s capabilities in the sciences.
The IIDA award judges highlighted the dynamic, integrated experiences of SEH’s architecture and interiors topped off by great accents of color and moments of surprise.
Transparency is a pervasive theme – a glass façade on the building exterior, glass fronts on all labs and offices, a double-height atrium space to open vertical sightlines, and a floating tower of teaching spaces that extends six floors up. The abundance of glass allows natural light to penetrate the large floorplate while putting science on display both internally and externally.
To encourage interdisciplinary partnerships, departments are arranged in “research neighborhoods” that place lab and office space for different disciplines next to each other around a collaboration space, pantry, and spiral stair. Gathering spaces can be found throughout the building: internal garden spaces highlighted by green walls, informal group spaces, a large commons area, meeting and study rooms.
The building’s neutral palette is accented with color to energize the space and assist in wayfinding. The maple underside of the teaching tower brings warmth to the scale of the atrium. The continuous flow of materials – terrazzo, granite, concrete and maple – from the common spaces into the teaching and research spaces provides a gradual transition and allows the science happening in the building to play the central role.Photo credit: © Judy Davis/Hoachlander Davis PhotographyFor more information: www.ballinger.com and https://www.linkedin.com/company/ballinger/

©Copyright 2008-2018 AIA Philadelphia. All Rights Reserved.